Način sakupljanja

Branje jabuka

Prepoznajemo dva stupnja zrelosti plodova jabuka, podjednako važna za određivanje vremena berbe:

  1. fiziološka zrelost ili dozrelost;
  2. tehnološka zrelost ili dospjelost ploda.

Da bismo valjano odredili datum berbe, potrebno je znati da plodovi jabuka imaju dosta škroba - rezervne tvari koja se dozrijevanjem razlaže i prelazi u šećer. Fiziološka zrelost nastupa kad je plod jabuke najkrupniji, a sjemenke mogu u povoljnim uvjetima proklijati. Tehnološka zrelost nastupa kad plodovi postignu najbolje karakteristike potrebne za daljnju namjenu (konzumacija, čuvanje u skladištu, čuvanje u hladnjači ili prerada).

Pokazatelji zrelosti jesu:

  • morfološka svojstva ploda (oblik i boja ploda, boja mesnatog dijela i boja sjemenki);
  • mehanička svojstva (lakoća odvajanja stapke ploda od drveta, čvrstoća parenhima ploda, sočnost ploda);
  • kemijska svojstva mesa ploda i soka (količina škroba i šećera, količina ukupnih kiselina);
  • fiziološka svojstva plodova (starost ploda i disanje ploda).

Datum berbe ovisi o genetskim svojstvima same voćke, o položaju voćnjaka, o meteorološkim uvjetima i sl. Ako jabuke želimo skladištiti u hladnjačama, potrebno je plodove pobrati dok još imaju škroba u sebi. U skladištima svježi plodovi žive - dišu te se u njima za vrijeme čuvanja događaju mnoge promjene, npr. škrob se hidrolizom razgrađuje u šećer. Plodovi su jabuka dospjeli za konzumaciju kad u sebi više nemaju škroba.

Izvor: www.savjetodavna.hr



News
Media