Vrsta

Olea europaea L.

Engleski naziv: 

Olive tree

Lokalni naziv: 

Maslina

Opis: 

Drvo je nepravilnog razgranatog izgleda visine do 10m. Kora glatka i siva u mladosti, kasnije potamni i ispuca. Listovi duguljasti, kožasti i ovalni, s gornje strane tamnozeleni, a donja strana bjelkasto-srebrna. Plod je jednosjemena koštunica ovalnog oblika, u početku zelena, a kasnije skoro crna.

Upotrebe: 

Koristi se u kulinarstvu i medicini: kod liječenja srčanih oboljenja, njege kože, zacjeljivanja rana, opekotina, herpesa, artiritisa, hepatitisa, dijabetesa, upale mokraćnih puteva, gripa, tuberkuloze, zatvore. Aktivni sastav: Nezasićene masne kiseline (oleinska, linolinska i palmitoleinska), zasićene masne kiseline (palimitinska, stearinska, miristinska, heptadekanska, arahinska), vitamini A, D, C, E, K, polifenoli, lecitin, klorofil i karoten, miristicin, skvanol, ksantofil.



News
Media