Engleski naziv:
Lokalni naziv:
Opis:
Drvo je nepravilnog razgranatog izgleda visine do 10m. Kora glatka i siva u mladosti, kasnije potamni i ispuca. Listovi duguljasti, kožasti i ovalni, s gornje strane tamnozeleni, a donja strana bjelkasto-srebrna. Plod je jednosjemena koštunica ovalnog oblika, u početku zelena, a kasnije skoro crna.
Upotrebe:
Koristi se u kulinarstvu i medicini: kod liječenja srčanih oboljenja, njege kože, zacjeljivanja rana, opekotina, herpesa, artiritisa, hepatitisa, dijabetesa, upale mokraćnih puteva, gripa, tuberkuloze, zatvore. Aktivni sastav: Nezasićene masne kiseline (oleinska, linolinska i palmitoleinska), zasićene masne kiseline (palimitinska, stearinska, miristinska, heptadekanska, arahinska), vitamini A, D, C, E, K, polifenoli, lecitin, klorofil i karoten, miristicin, skvanol, ksantofil.










