Članak

Promocija projekta „Sljedivost proizvoda Modelne šume Sliv rijeke Mirne“

Okupljanjem proizvođača s područja Modelne šume „Sliv rijeke Mirne“  u Edukacijsko - gastronomskom centru Istre na Gortanovu brijegu kraj Pazina završio je još jedan projekt Hrvatskog šumarskog instituta, na kojem su djelatnici Centra za općekorisne funkcije šuma „Josip Ressel“ iz Pazina, zajedno sa svojim partnerima iz fondacije CESEFOR iz Španjolske, i u suradnji sa Modelnom šumom „Sliv rijeke Mire“, radili proteklih godinu dana.

Sljedivost proizvoda Modelne šume „Sliv rijeke Mirne“ zapravo je alat kojim se proizvođačima s područja modelne šume nastoji pomoći, kroz jedan inovativan način, u promociji njihovih proizvoda. Svaki proizvod uključen u ovaj projekt dobio je svoju markicu s brojčanim i QR kodom, pomoću koje se, gotovo trenutno, može doći do važnih informacija o samom proizvodu koji se nalaze na web stranici Modelne šume. Skeniranjem markice pomoću pametnog telefona može se doznati sve  o mjestu i porijeklu, o biljnoj vrsti od koje je proizvod sačinjen, načinu sakupljanja, sakupljaču, prerađivaču i proizvođaču, te o samome proizvodu. Osim što projekt promovira proizvode, on i umrežava sve poduzetnike koji su uključeni u proces proizvodnje, što proizvodu daje dodanu vrijednost.

Projekt je kroz Mediteransku mrežu modelnih šuma bio financiran od strane Međunarodne mreže modelnih šuma.

Promocija projekta održala se je u petak, 19.06.2015. godine, a na promociji su osim djelatnika Centra za općekorisne funkcije šuma „Josip Ressel“ iz Pazina prisustvovali i djelatnici Agencije za ruralni razvoj Istre, članovi Udruge Modelna šuma te osam proizvođača sa ukupno deset proizvoda: A&Ž d.o.o., Zigante tartufi d.o.o., Ipša d.o.o., Natura d.o.o., Obrt Karbun, OPG Flego i OPG Dantinjana.

Više o projektu na http://www.rivermirnabasin.org/hr/traceability

Detaljno fotogalerija: http://www.rivermirnabasin.org/hr/photo-gallery/promocija-projekta-sljedivost-proizvoda-modelne-sume-sliv-rijeke-mirne

Glas Istre - Online izdanje

VideoNews
Media