Finalni proizvod

Drveni ugljen (Carbo vegetabilis)

ugalj ili karbun se koristi danas kao sirovina i gorivo. Koristio se tijekom gotovo čitave povijesti čovječanstava što datira još iz brončanog doba. U Hrvatskoj je dominantna tehnologija proizvodnje drvenog ugljena upravo na tradicionalan način.

Tradicionalno 'paljenje' drvenog ugljena na našim je prostorima dugo bilo način privređivanja obitelji i zajednica. Generacije obitelji ovisile su o proizvodnji drvenog ugljena u 'karbunicama'  a ta se tradicija prenosila s oca na sina. No na početku 21. stoljeća ta tradicija još je prisutna u tragovima na području Ćićarije, Gorskog kotara, Like i Slavonije.

U Istri se drveni ugljen tzv. karbun priprema na tradicionalan način te o toj proizvodnji posredno ovisi cjelokupna istarska turistička ponuda budući se on smatra vrijednom robom za pripremu roštilja. Pravi se roštilj radi isključivo od ugljena dobivenog od bukovine u specijalno slaganim drvenim zdanjima, tzv. karbunicama.



News
Media